Dec 262019
 

Troubleshooting Tips For Easy WP SMTP post helps you resolve some of the most common errors and issues you might run into and more.

Troubleshooting Tips For Easy WP SMTP

This is a list of some of the most common questions asked in wordpress.org support forum. I have created this list to help you troubleshoot some of the issues you might run into. If you can’t find an answer below for your issue, please open up a support ticket in easy wp smtp forum. Someone will help you as soon as possible.

What You need:

Easy WP SMTP Tutorials:

  1. Plugin Settings
  2. Additional Settings
  3. Test Email Settings
  4. Troubleshooting Tips

=================================

Q1: What version of TLS is used?

Solution 1: It doesn’t – it delegates the actual task of sending emails to PHPMailer from the WordPress installed. You can read more about the solution from the following forum post.

=================================

Q2: I am receiving the following error message. How do I fix this?

SMTP ERROR: MAIL FROM command failed: 530 5.7.0 Must issue a STARTTLS command first. t46-v6sm36936863wrc.95 – gsmtp

Solution 1: You need to install openssl package on your local server. If you’re running Ubuntu, you can do this by following command: You can read more about the solution from the following forum post.

sudo apt-get install openssl

=================================

Q3: This plugin is not working with my server. My host is 1&1. How do I fix this issue?

Solution: 1&1 host shared server blocks the call to an SMTP server. You need to have a VPS or Dedicted server account for this plugin to work. You can read more about this in the following support thread.

=================================

Q4: This plugin is not working with my server. I received the following error message in the log file, how do I fix this?

SMTP ERROR: Failed to connect to server: (0)SMTP connect() failed https://github.com/PHPMailer/PHPMailer/wiki/Troubleshooting.

Solution: Check the following URL PHPMailer/wiki/Troubleshooting.

=================================

Q5: I am having issues trying to set up a Gmail account. How can I fix this?

Solution: In some cases the device or app might not meed Gmails security standards. Check the following URL let less secure apps access your account to learn how to lower the standards.

=================================

Q6: What are the correct GoDaddy server settings?

Solution 1: The following are the correct GoDaddy’s settings posted by a GoDaddy employee in the support forum.

The correct settings are:

For cPanel hosting:
SMTP Host – localhost
Encryption – None
SMTP Port – 25
Authentication – None

For every other hosting type:
SMTP Host – relay-hosting.secureserver.net
Encryption – None
SMTP Port – 25
Authentication – None

Connecting to outside servers on standard mail ports is a security policy GoDaddy won’t change for shared hosting. You’d need to use a provider that supports port 80 or an API, which is usually one of the reputable delivery services like sendgrid.com or mailgun.com.

Q7: How to troubleshoot GoDaddy server, Contact Form 7 and this plugin?

Solution 1: Check the following support post in the forum provided by one of the users.

=================================

Q8: All my e-mails are landing in the spam or junk box, how can I fix this?

Solution: Hi, it is not easy to work out why some e-mails land in the spam or junk box. You might like to read the following thread. This might help you.

=================================

Q9: The option to override the ‘From Name’ doesn’t seem to work with Office365. How do I fix this?

Solution: Someone provided a solution in the following forum post.

=================================

I hope the above helps you troubleshoot any issues you might run into while using our plugin.

I will be updating this post from time to time. So keep coming back for the latest troubleshooting tips.

Enjoy.

I have been working in IT since 1999 and I enjoy the challenges it brings me. I love developing websites with WordPress. I spend a lot of time helping out in wordpress.org forums. I have been writing tutorials since 2011. Now I am learning how to manage my own VPS "Virtual Private Server.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)