Jun 042015
 

WordPress Simple Membership Troubleshooting provides solutions to some of the most common questions asked in the forum.

Last Updated: July 22, 2017

Latest News: I have added Q35 to the list.

The solutions found here are compiled from both of the forums. The list will grow as I come across more questions asked by the users.

Debug Mode

Note: Before you go ahead reading below to troubleshoot any of your issues, please read the following about Debug Mode. Why it is important to enable and when to enable. (provided by one of the plugin developers.)

Enabling Debug Mode will help you figure out what is going on for things like the following:

1) Payments are made but something is not happening correctly after the payment.
2) MailChimp (autoresponder) signup is not working correctly.
3) Some kind of cronjob is not working correctly.
4) Recurring payment is not working correctly.
5) A member paid for upgrade but it didn’t work correctly.

Basically, for actions where the plugin writes to the log file. When some of those actions are not working as expected then the debug option can reveal where things went wrong.

Essentially, if there is something to do with the payments (whereby a payment has been made but something didn’t work as expected), then the debug option is the first thing to do and check. This will provide you with a log file which can help you and us in the forum to troubleshoot issues you are experiencing. The information in the log file helps the developers know if the plugin received the notification from PayPal (payment gateway) and what it did after the notification.

=================================

Paid Support

There are times that troubleshooting might not resolve your problem. Even the extensive troubleshooting tips below will not help either. The following list explains some of the known issues discovered by the developers when troubleshooting some websites.

#1) PHP session on the server is not functioning 100%.

#2) Some kind of caching issue. Could be a caching solution you are using or your hosting provider using caching. I have seen instances where the hosting provider said they are not doing any caching but then when I jumped on a site to investigate, I found that there were using some caching. On the cheaper hosting plans, some hosting companies just do some caching on the server end and they don’t tell you about it.

#3) You may have another plugin that is conflicting our user login functionality. I have seen plugins that just breaks the PHP Session functionality on the site and then when another plugin tries to use the PHP session, it doesn’t work for that plugin.

#4) Sometimes, I have found people to mix up the HTTPS and HTTP pages on their sites. So they have mixed pages on the same site. If a user logs in from the HTTPS page then goes to a non-https page, the authentication will drop due to security reasons. So if your members are login in from a HTTPS page for example and then you have specified an after login redirection that takes them to a non-https page, that is just not going to work. So pick HTTP or HTTPS then stick to that, don’t mix them up in the same site.

#5) The same goes for mixing “www” and “non-www” on the same site. Pick one and stick to it throughout that site.

etc.

If you want one of the developers to jump on your site and investigate the issue related to your particular site and setup, then you can use the following option: paid-support-simple-membership-plugin.

=================================

WordPress Simple Membership Troubleshooting Solutions

Q1 ) What is the difference between a recurring payment and a one time payment?

Solution: Please read the following.

  • For the recurring payment, you create a PayPal subscription button.
  • For the one time payment, you create a PayPal Buy Now button.

Q2 ) The Admin is not receiving any e-mails?

Solution: Make sure you have enabled the following feature Send Notification To Admin under WP Membership -> Settings -> Email Settings?


Q3 ) How do I redirect users to a different URL (different from the home page) after they log out?

Solution: You can use the following tweak to do a custom redirection after the logout event. Add the following code to your theme’s functions.php file and that should do the job.

add_action('swpm_logout', 'my_custom_after_logout_redirection');
function my_custom_after_logout_redirection()
{
$url = 'http://www.example.com/after-logout-page';//TODO - Specify the URL that you want to redirect to
wp_redirect($url);
exit();
}

(Solution provided by Admin Simple Membership)


Q4 ) I have installed the Form Builder Add-on and I see the following error Error! Form not found.?

Solution: When you install the Form Builder Add-on, if you have enabled Free Membership in the Settings you will need to create a new Free membership form.


Q5 ) How do I edit the account deletion message?

Solution: To edit the message while you are logged in, go to Plugins -> Simple WordPress Membership -> Edit. Look for the following file simple-membership/views/account_delete_warning.php

Simply edit the message, you can even add some HTML tags but make sure you don’t edit the password form code.


Q6 ) How do I download the latest version of a purchased add-0n?

Solution: You can download the latest version by clicking on the following URL re-download-the purchased add-ons.


Q7 ) How do I redirect a user to a custom URL after they submit the registration form?

Solution: You can add the following function to your theme functions.php file.

add_action('swpm_front_end_registration_complete', 'sam_after_registration_redirection');
function sam_after_registration_redirection()
{
$url = 'http://www.yourwebsite.com/thank-you/';//TODO - Specify the URL that you want to redirect to
wp_redirect($url);
}


Q8 ) When I add the following shortcode [ swpm_registration_form level=2], the Username is required to have 4 characters. What if I want to change the minimum or maximum characters allowed?

Solution: For user name length, edit the following file, views/add.php and search for minSize[4].


Q9 ) Is there some code I could add to an existing login form template I have setup that would login users?

Solution: The following solution was provided by ryanboyd in the support forum.

If you already have a dummy login setup on a part of your site just simply add name attributes as needed.

<form name="swpm-login-form" method="post">
<input type="text" class="" placeholder="User Name: " name="swpm_user_name">
<input type="password" class="" placeholder="Password: " name="swpm_password">
<input type="submit" class="" value="Login" name="swpm-login">
</form>

Q10 ) If you see the following error after a payment:

FAILURE :Error! Failed to insert a new member record. This request will fail.

Solution: It might mean you are dealing with “WEIRD” character issues. So the following solution should help:
https://simple-membership-plugin.com/setting-utf-8-formatting-for-your-paypal-ipn-messages/

Q11 ) How do I change Registration Successful. Please Login. Message?

Solution: You can edit the message using the following add-on Simple Membership Custom Messages.


Q12 ) In some cases you might want to change the date format for when memberships accounts expires?

Solution: Go to your WordPress general settings and make sure you have selected the date format you want to show for the expired membership accounts.


Q13 ) I installed Form Builder add-on. I receive the following error messages. How do I fix it?

Error Message:

Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in /home/content/46/6017046/html/Wordpress/wp-content/plugins/swpm-recaptcha/classes/class.swpm-captcha.php on line 78

Solution: Your server maybe using a very old version of PHP. The Google Recpatcha library requires at least PHP v5.3.2. Ask your hosting provider what version of PHP they are using on your site and if they can upgrade to a version highert than PHP 5.3.2.


Q14 ) Members have brought it to my attention that the remember me box, when checked does not in fact remember a username and password after the member logs out. It’s occurring on mobile devices – both android and iPhone.

Solution: It is likely that the users have a enabled a setting in their device’s browser which clears the cookie when they close the browser. There is nothing you or the plugin can do if the user’s browser auto clears/deletes the cookies. This has been tested thoroughly and it is working correclty.


Q15 ) How do I edit the messages that pop up when you enter the wrong information and or forget to fill in a form field?

Solution: You can edit those texts in the following file: simple-membershp/js/jquery.validationEngine-en.js.


Q16 ) Many keep thinking that this plugin should protect posting of comments in a page or post. Please read the following to learn more.

The posting of comment is not restricted to any membership level. Posting of comment is not content.

The plugin ONLY protects actual content (like post/page/comment content) for a particular membership level. The ability to post comment is open for everyone (or to logged in members only). There is nothing to do with membership level when it comes to the comment posting ability.

This is how most of our users want that feature to behave. So we like to keep it that way.

(Solution provided by admin in the forum)


Q17 ) The plugin is not working with my custom post, I can’t protect the post. How do I fix this issue?

Solution: There is a new custom post add-on. This add-on works with some themes and plugins that rigth create custom post. Click on the following URL Custom Post Type Protection Enhanced to learn more.


Q18 ) Is there a way to set up the email address as the username?

Solution: You can instruct your users to use their “Email Address” in the username field. And then in the future they will be able to use that to log into the site.

Our plugin has TWO columns in the database for username and email (they can be the same) but they BOTH require a value. You can’t get rid of one of the fields. We need these fields because the Core WordPress system uses the username and email address fields for WP users. We integrate with WP so we maintain the same architecture which makes the integration very easy.

Bottom line, both of those fields require a value when using our plugin. (Quoted by Admin)


Q19 ) There are some questions in regards to Emails, plugins future and Security.

Answer: The following response was quoted by Admin in the forum.

The email that goes out is fully editable. You simply go to the email settings menu of the plugin, then remove any details that you don’t want to send out. The default configuration is applied for a simple setup. Everyone will have different needs and opinions about the setup. So you just edit the settings and adjust it to what you want.

Any user-friendly login system will show the user proper message so the user knows what is wrong and can correct accordingly. I totally understand what you are saying but also understand the following:

This login system ONLY gives access to protected content that is protected using this plugin (not your site admin). So there is not much incentive for hackers to do anything with the login system. Besides, brute-force systems doesn’t exactly work that way (that is a separate topic). Login security is very important but so is the user-friendliness. You can customize the language file to remove that message on your site if you don’t want to show it. Most of these things can be changed on your site (if you have any concern about it).

What content you are protecting is a big factor here that you need to consider. Our system is definitely not gong to be suitable for everyone out there. If you need a simple system for a simple membership type site then it will be good. Otherwise you will need to look at an alternative solution. We don’t want to make a global change to the plugin that will upset other users who love it just the way it is. So we have to balance the default behavior of the plugin based on what MOST of our users want. Others can change the configuration to what they want.

We do have plans to add some kind of a feature for the free registration to do the same as the paid ones.


Q20 ) Hi I noticed that after testing a login, the user stayed logged in even when the browser was closed. How do I force logout when user closes website?

Answer: admin wrote:
You can’t auto logout user when they close the browser. This plugin doesn’t work that way. It uses standard login/logout process. So when a member logs into the site, they won’t need to log in again for a period time (even if they close the browser). Just like how it works for most membership systems.


Q21 ) Email Shortcodes don’t work with Email Settings (Bulk Account Activate Notification)?

Answer: wp.insider wrote:

The bulk email can’t do the dynamic email tag filtering because it sends the same email text in bulk. Otherwise it would slow things down and cause problems when the number of members on the site increases.

You would need to use generic text for that bulk email.


Q22 ) How to customize the following messages that appear in the thank you page?

  • Click on the following link to complete the registration.
  • Click here to complete your paid registration.

Answer: To edit the above two messages you have to edit the Po translated file in the plugin. The following URL Translate Simple Membership Plugin can help you further.


Q23 ) You can’t login to Simple Membership when you are logged in to WP as admin. How can I fix this problem?

Solution: (Provided by wp.insider in the forum)

You can’t log into WP Admin and then in the same browser log in as a member. It doesn’t work that way.

If you want to test the member login functionality, then use a different browser where you are not also logged in as admin. Basically, create a scenario close to what your real users will face. Your real users are not going to be logged into your site as admin.


Q24 ) How to add a login/password field to header (instead of side widget)?

Solution: (Provided by admin in the forum)

You can use the following code to add the login form in any of your theme’s PHP file, for example the header.php.

<?php
echo do_shortcode('[swpm_login_form]');
?>

Q25 ) The login redirect add-on is not taking the member to the last page they visited. I am also using the custom message addon. Why is that?

Solution: The member must click on the login link inside a protected content in a page or post for the redirect to be triggered.

The following was quoted by admin in the forum.

The login redirect addon LOOKS for the special login link that the core plugin creates. It then replaces that login link with an extra parameter. If you use the custom messages addon to override the standard protection message of the plugin then the login addon can’t add the extra parameter. This is one of those features where you need to pick one (You can’t get both).


Q26 ) When members log in and forget to log out and close the browser, the plugin still thinks they are logged in. This causes some issues when the member opens up the browser and see that they are still logged in. How to fix this issue?

Solution: (Quoted by Admin) 

It is out intention to keep the login active for longer period. Majority of the users hate having to log in again and again.

So if you are doing a project where you want to force logout users automatically and stuff, you will need to look for an alternative plugin as we can’t go down that route.

Solution 2: Add a message for your members to read when they log in.

The message could say something like

“Remember to log out after you have completed a session. If not the plugin will keep you logged in even if you have closed the browser. This might lead to other issues with other plugins. In that case the best solution is to clear the browser cache and then log back in.”


Q27 ) If you receive the following e-mails when the Notify User is enabled you need to use a third party plugin to control WordPress core default system. WordPress does that when a user’s password is changed.

Hi member,

This notice confirms that your password was changed on [WEBSITE NAME.]

If you did not change your password, please contact the Site Administrator at
[XXXX@XXXX.COM ]

This email has been sent to [MEMBERS EMAIL ADDRESS]

Regards,

A plugin like the following can help you turn off the email sent by WordPress when a user password is changed:
https://wordpress.org/plugins/manage-notification-emails/


Q28 ) Is there a way to analyze when members are logged in, counting member visits, and other member statistics?

Solution: Someone in the forum posted a solution that works with Piwik Analytics.


Subscriptions

Q29 ) What happens when a subscription is cancelled?

Solution: You can read more about this from the following URL What happens when a subscription is cancelled?

=============================

Q30 ) I am having problems with subscription payments. I created a trial period of 3 months before paying a subscription with paypal, but after 1 month some users switch status to expired. If I activate them again, they get switched to Expired at their connection.

Solution: For a subscription payment, you should be using the “no expiry” settings in the membership level. When the subscription ends or is cancelled, the access will be revoked by the plugin.

What “Access Duration” value are you currently using for the membership level? The person in the above question had this issue. They did not set up the Access Duration period correctly.

Also, make sure that you are updating the “Access Start Date” value of the member when you are manually editing a member record and changing their account status. If you don’t update the start date value then it will calculate the expiry from the old date and expiry the account again if the expiry condition has met.

=============================

Q31 ) I am having problems with my subscription auto-renewal. It is not working.

Solution: (Quoted by wp.insider)

When you create an account manually from the admin end and later you want the user to pay for a subscription, make sure the user logs into his/her account then pay for the subscription using the subscription button created inside the plugin.

If the member is logged into the site, the plugin will know which profile to apply the subscription to. Then later it can connect to that profile using the “Subscriber ID” parameter value when a recurring payment comes in. Otherwise, it will just be a subscription payment without any connection to a specific membership profile. That means for recurring payment, the plugin won’t be able to apply the payment to a particular profile.


Importing Members From CSV File

Q32 ) When I bulk import members the data is imported correctly but the password is not imported. What can I do to fix this issue?

Solution: (Quoted by admin)

The user password for is not a plain text field so you can’t just import a plain password text directly into the database and expect it to work. Its encrypted using the same encryption the is used by WordPress (it is a one way encryption). This guarantees that only the user will ever know the password. This is the best security practice for storing user password.

When you import your members you need to instruction them to use the “Forgot Password” feature (standard protocol) to reset their password once and then they can log into the site as usual.

The following is a standard practice after you have changed your user management system (or imported users to the system).

Send your users an email that says something like the following and tells them to reset their password.

1) We have switched to a new system which uses an industry standard practice for storing password.
2) So you need to reset your password before you can log into the system.
3) You can go to the member’s login page (share the link to the login page) and use the password reset link to reset your password.
4) After you log into the site, you can go to the profile edit page and update your password to something different.

=============================

Q33 ) When I bulk import members the data is imported correctly but the membership level is not imported. What can I do to fix this issue?

Solution: (Quoted by admin)

In the “Membership Level” column of your CSV file, you need to put the ID of the membership level (not the name). If you look at the example file, you will see that it has a value numeric value of 1 as the example (meaning it is an ID value). Membership level is something referenced from a different table so using an ID value is a proper way to reference it (a name value won’t work there).


Q34 ) I don’t really understand how the upgrade process works?

Solution: (Quoted by admin)

This is how the upgrade button process works in our plugin.

Lets say a member purchased a $15 membership level A which is for 1 year term. Then somewhere in between the member pays for a $20 membership level B (which is also for a 1 year term). The new time will get added to the end of his existing one year term. So the user will have access for a total of 2 years.

In other words when level A is upgraded to level B before the year is completed — say 6 months into the contract — the member will have access to level B content which also includes level A content for the remaining 6 months and an additional 1 year is added at end of the 6 months period.

This simple method works good when the upgraded membership level contains all the content from the previous level and more. So in the above example, membership level B gives them access to all content from A and more. So an structure like “Bronze”, “Silver”, “Gold” etc. If your membership levels are completely unrelated to one another then it probably won’t work out good. In that case you will need to look for a different plugin which maybe more suited for your project.


Q35 ) How do you allow the members to delete their account?

Solution: Click on the following URL WordPress Simple Membership Advanced Settings. This will show where you go to set up this option.


I will be adding more solutions to the list above in the future.

If you have any questions please let me know.

Enjoy.

Simple Membership Plugin Tutorial List:

Manuel Ballesta RuizManuel Ballesta Ruiz is a web developer, Blogger and WordPress Enthusiast.

  4 Responses to “WordPress Simple Membership Troubleshooting”

  1. Why don’t add the possibility to redirect the home page that is set in the wordpress generals settings, giving the opportunity to the website admin to set a specific page as dashboard for a specific user role / member level?

    it is not difficult make a redirect in any other case. But there is a problem for the tile/logo: when you click to the title or logo the user is redirect to the home page of the website.

    Instead, It would be great make redirect the user to a specific page for his membership level.

    • Hi G.Aloe, I am not following your question. What part of the plugin are you referring to in respect to the redirection settings?

  2. When someone takes our a 3 month subscriptions after paypal they get the
    Please complete your registration by visiting the following link:
    BUT when they complete the link it says invalid membership level.
    I have several levels but it is always the 3 month level.
    I can not work out why..

    • Hi Stewart, please send via my contact form the settings for your 3 month membership level.

      Your other option is to enable Debug Mode. Next time some renews their 3 month membership plan check the log file. Once that is done report back.

      Kind regards

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)