May 142014
 

Fast Secure Contact Form Troubleshooting post provides some of the most common questions asked in the support forum with answers provided.

Last Updated: March 10, 2017

Latest News: I have fixed some slow and broken links.

Fast Secure Contact Form Troubleshooting List:

This is a list of questions and answers to help you troubleshoot some of the most common questions asked by many users in the wordpress.org forum.


Q1 ) How do I delete a form?

Answer: The plugin comes with a default form already added when you install the plugin. This form cannot be deleted but you can add fields and configure the current fields. To delete a form created, carry out the following options.

Select the form to delete, click on Tools in the menu, and go all the way to the bottom where it says Reset and Delete and click on Delete Form button.


Q2 ) I have a problem when ever I add a field or make some changes it does not save.

Solution 1: Please click on the following URL Settings Cannot Be Saved.

Solution 2: If the solution above does not work. Try the following option which was provided by astreetweb in the support forum.

  • Create new file and add the following code max_input_vars = 6000
  • Save the file with the following name php.ini or .user.ini.
  • Upload the above file to wp-admin directory or you might like to upload it to your WordPress root directory.

You might also be interested in reading the following URL how-to-make-custom-php-changes-using-a-user-ini-file which provides more information about what you can add to the .user.ini file.


Q3 ) How do you set up the maxlength in the textarea field?

Solution: Add the following maxlength=”200″ to the attributes field and it will change the max length. Remember to change the number 200 to what ever suits your need.


Q4 ) Many keep asking questions about regex validation. Here are two websites that will help you.

Option 1: Click on the following URL http://regexlib.com.

Option 2: Click on the following URL Regular Expression Quick Start


Q5 ) If your theme requires a setting to be changed for compatibility because your contact form page has a large space and adds the following code .

<div style="clear:both;"></div>

Solution: Go to the form edit page, click on the Styles tab look for the setting “Clear DIV:” change the setting from clear:both; to clear:none; Then click Save Changes (Solution by Mike Challis plugin developer)


Q6 ) How do I place an image inside the Fast Secure Contact Form Message box? 

Solution: For the background in the message box, go to the form edit page, click the Styles tab. find this setting: Input textarea fields: put your css in it`background-color: transparent; background-image: url(http://www.urltoyourimage/xx.jpg); background-repeat: no-repeat; background-position: left top;`…click Save Changes.

Note: Sometimes your theme can interfere by causing the form style to inherit css from your theme. Sometimes you have to edit your theme css to achieve what you need.

(Solution by Mike Challis plugin developer)


Q7 ) What validation regex do I add to limit the e-mail address domain?

Solution: Try the following regex code. Replace gmail.com with the domain you want to use, be sure to put a slash in front of the dot in the domain name.

/^[-_a-z0-9\’+*$^&%=~!?{}]++(?:\.[-_a-z0-9\’+*$^&%=~!?{}]+)*+@gmail\.com$/iD

(Solution by Mike Challis plugin developer)


Q8 ) How do I allow the user to select a different e-mail address from a drop down menu?

Solution: Click on the following URL Selectable Email Contacts.


Q9 ) How do I add Google Ad Words Tracking and Google Analytics Event Tracking?

Solution: Click on the following support forum URL.


Q10 ) In the version 4.0.34 there has been some changes to the checkbox settings. This needs to be address if you already had those fields added to your forms prior to this release.

Solution: Please adjust these settings manually on any existing forms with radio or checkbox fields: Edit each of your forms on the form edit page, click on the Styles tab Change these two settings, like so: Input checkbox fields: width:22px; height:32px; Input radio fields: width:22px; height:32px;

Click the Save Changes button, repeat for your other forms. The defaults settings were: width:13px;

(Quoted by Mike Challis in the changelog file.)


Q11 ) How do I style the submit button using class instead of id?

Solution: Go to Style tab and select “External Style Sheet CSS” under Select the method of delivering the form style:

Then click on “View custom css” add that css to your theme style.css or custom css setting if your theme has that function. This will provide the following class .fscf-button-submit for the submit button.

(Solution by Mike Challis plugin developer)


Q12 ) I am having issues with sending and receiving e-mails? Sometimes it is a Hotmail, Yahoo or Gmail problem as well.

Solution 1: There are times that your server and the contact form will not work the way you want it to work. The following URL WorPress SMTP Mailer Plugins has a list plugins that might help you.

Solution 2: Sometimes your IP address might get banned or blocked by Hotmail, MSN, Outlook.com, or Live.com. First get in contact with Microsoft about your issue. Then you can subscribe to the following services https://postmaster.live.com/snds/. You might like to check the following URL http://www.senderbase.org/ to investigate further about your IP address.


Q13 ) How do I stop the cursor from shifting to the top of the screen when you click on the submit button?

Solution: Go to Advanced tab and locate Advanced Form Settings and enable the following option.

Enable an HTML anchor tag on the form POST URL


Q14 ) The radio buttons are not showing in Google Chrome, how do I fix this?

Solution: The following solution was posted in the forum by Remote Tech. A solution by Solostream theme found in the theme forum. This might work or might not work with your theme. Test before applying the following fix. This needs to be applied as a custom code either through your child theme or in a custom code plugin or theme.

/* -- Radio Button Fix -- */
input[type="checkbox"] { -webkit-appearance: checkbox; }
input[type="radio"] { -webkit-appearance: radio; }
input[type="submit"], input[type="button"] { -webkit-appearance: button; }
select { -webkit-appearance:textfield; }


Q15 ) What happens when your servers IP address gets blocked by outlook.com? What do you do to find out if it is blocked?

You will notice it is block because the moment you send an e-mail through your server to a Hotmail account you will receive a bounce back error message. This message will describe the reason why. I suggest that you read it carefully and report it back to outlook.com support staff as soon as possible.

The following is an e-mail I received from he OutLook.com support staff when I reported the issue.

Hello,

My name is (removed for privacy reasons) and I work with the Outlook.com Deliverability Support Team.

Recent activity coming from your IP (162.144.74.5) has been flagged by our system as suspicious, causing your IP to become blocked. I have conducted an investigation into the emails originating from your IP space and have implemented mitigation for your deliverability problem. This process may take 24 – 48 hours to replicate completely throughout our system.

The following are some suggestions made by the support staff at Outlook.com.

Solution One: Junk Email Reporting program (JMRP) When an Outlook.com user marks an email as “junk”, senders enrolled in this program get a copy of the mail forwarded to the email address of their choice. It allows senders to see which mails are being marked as junk and to identify mail traffic you did not intend to send. To join, please visit http://support.msn.com/eform.aspx?productKey=edfsjmrpp&page=support_home_options_form_byemail&ct=eformts.

Solution Two: Smart Network Data Services program (SNDS). This program allows you to monitor the ‘health’ and reputation of your registered IPs by providing data about traffic such as mail volume and complaint rates seen originating from your IPs. To register, please visit https://postmaster.live.com/snds/index.aspx.

There is no silver bullet to maintaining or improving good IP reputation, but these programs help you proactively manage your email eco-system to help better ensure deliverability to Outlook.com users.

(Solutions above provided by outlook.com support staff)


Q16 ) When I add an attachment field in the form, it does not translate to the language in the site reported by some people filling in the form?

Solution: The button is part of the browser. The language you see in the button is what your web browser is set to.


I will be adding more questions and answers so keep coming back for the latest.

If you have a question please let me know.

Enjoy

Go Back To WordPress Fast Secure Contact Form Plugin List:

Manuel Ballesta RuizManuel Ballesta Ruiz is a web developer, Blogger and WordPress Enthusiast.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)