Mar 092014

Last Updated: November 15, 2015

WordPress Slideshow Plugin Troubleshooting tutorial will provide some of the most common questions asked and ways to troubleshoot your problems.

Latest News: I have added another solution to the list below.

WordPress Slideshow Plugin Tutorials:

  1. General Settings
  2. Default Settings
  3. Custom Styles
  4. Advanced Settings
  5. Insert Slide Into Post
  6. Pagination Bar
  7. How To Center The Slideshow
  8. Troubleshooting

WordPress Slideshow Plugin Troubleshooting Tips

The following list are common questions with answers found in the forum.

Q1 ) How do I change the font, font size, and font color of the description boxes?

Quoted by Stefan Boonstra

Before you begin you should have a basic understanding of CSS, this would come in handy.

Answer: Go to Slideshows >> General Settings >> Custom Styles

If you would like to change the font, font size, and font color of your description boxes, you should do the following.

Look for the “.slideshow_description” lines in the stylesheet:

.slideshow_container .slideshow_description { background: #000; width: 100%; }
.slideshow_container .slideshow_description h2 { font-size: 1.3em; text-align: center; }
.slideshow_container .slideshow_description p { text-align: center; }
.slideshow_container .slideshow_description h2 a,
.slideshow_container .slideshow_description p a { color: #fff; }

To change the font of the description boxes to “Times New Roman” (or any other font available on your website), add “font-family: "Times New Roman";” to the following line in the stylesheet:

.slideshow_container .slideshow_description h2 a,
.slideshow_container .slideshow_description p a { font-family: "Times new Roman"; color: #fff; }

If you wanted to change the font size of the title and description in the description boxes, set “font-size” to a bigger value:

.slideshow_container .slideshow_description h2 { font-size: 2.0em; text-align: center; }
.slideshow_container .slideshow_description p { font-size: 1.5em; text-align: center; }

To set the font color of the description to another color, red for instance, change the “color” to the red color hexadecimal:

.slideshow_container .slideshow_description h2 a,
.slideshow_container .slideshow_description p a { font-family: "Times New Roman"; color: #ff0000; }

The same goes for setting the background color of the description boxes. Look for the “background” attribute and set it to a different color, white for instance:

.slideshow_container .slideshow_description { background: #ffffff; width: 100%; }

The resulting block of CSS code would look something like this:

.slideshow_container .slideshow_description { background: #ffffff; width: 100%; }
.slideshow_container .slideshow_description h2 { font-size: 2.0em; text-align: center; }
.slideshow_container .slideshow_description p { font-size: 1.5em; text-align: center; }
.slideshow_container .slideshow_description h2 a,
.slideshow_container .slideshow_description p a { font-family: "Times New Roman"; color: #ff0000; }

Q2 ) How do I remove the navigation arrows from the slideshow?

Answer: Go to Slideshows >> Slideshows >> Your slideshow

Make sure you select “No” to Activate navigation buttons under Control settings for your slideshow. If you think this is something you don’t want to see on all your new slideshow, make sure you select “No” as above globally under Slideshows >> General Settings.

Q3 ) I’m having a problem where Slideshow is randomly choosing a different slideshow to play each time the page loads. I have a custom field in each post called “slideshownumber”. What code do I need to use?

Answer: By Stefan Boonstra, you can use the following code.

$slideshow = get_post_meta($post->ID, "slideshownumber", true);
if ($slideshow) :
do_action('slideshow_deploy', $slideshow);
else :
// show anything else instead

Q4 ) I have Responsive lightbox plugin. How can I get it work with Slideshow plugin?

Answer: By rickykpg, click on the following URL for the instructions from the forum.

Q5 ) The Previos button not working?

Solution 1: Under the following settings changed ‘Animation used for transition between slides’ from crossfade to slide left or vice versa.

Solution 2: Check your settings and make sure the following are set to Yes.

  • Activate navigation buttons = yes
  • Activate pagination = yes
  • Activate control panel (play and pause button) = Yes

Q6 ) In Safari, when I try to view my Slideshow it ask for a login. How do I fix this?

Login image in Safari.


Solution 1: Get in touch with your host and see if they have added a password protect optinon in apache. Your server Apache settings for security reasons might have the following enabled in /etc/apache2/apache2.conf

You need to remove the following section from apache2.conf.

<DirectoryMatch ^.*/wp-admin/>
AuthType Basic
AuthName “Please login to your droplet via SSH for login details.”
AuthUserFile /etc/apache2/.htpasswd
Require valid-user

after removing the above, apache should be restarted so it takes affect. This might also apply to Firefox, IE and Google Chrome browsers.

Q7 ) I am not able to make any changes to the settings?

Solution 1: Make sure that you are logged in as an administrator. If you are not an administrator make sure that you have enabed the correct permissions. Check the following Slideshows -> General Settings -> General Settings tab. Make sure you have enable the correct user role.

Q8 ) I am having problems with the slideshow, it does not adjust correctly. On some mobile devices it does not look good?

Solution 1: Make sure that you have set the following Adjust height when width is decreasing: Yes. Also check the following Proportional relationship between slideshow’s width and height (width:height)?


I will be updating this post from time to time so keep coming back for the latest.

If you have a question please let me know.


facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailby feather
Manuel Ballesta RuizManuel Ballesta Ruiz is a web developer, Blogger and WordPress Enthusiast.

  2 Responses to “WordPress Slideshow Plugin Troubleshooting”

  1. Our site uses the NewsWire theme. After we added a slideshow plugin, the homepage slider would no longer rotate. How do I fix this?

    • Hi Laura, thank you for your question. There might be a javascript conflict between the theme and the plugin. Is the theme you are using a free theme in the WordPress repository? Have you also contact the theme developers about your issue?


 Leave a Reply



fifteen + one =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>